OS"Mula Mustafa Baseskija" Donje Mostre,Visoko.

Home
Nastavno osoblje
Knjiga gostiju
O skoli...
O nasem gradu...
Kontaktirajte nas
Album skole
sekcije...
Aktuelno...
Humor

__________________________________________
__________________________________________
Bosanska piramida Sunca okupirana turistima
MAJSTORI SA MORA U POSJETI VISOKOM
Lijepo vrijeme tokom vikenda izmamilo je veliki broj Visočana te domaćih i stranih turista na plato Bosanske piramide sunca i sonde na kojim se sve više ukazuje masivni kameni blokovi.

U nezvaničnoj posjeti Bosanskoj piramidi Sunca u Visokom boravio je ambasador Evropske Unije u BiH Majkl Hemfriz (Michael Humphreys) tokom koje je sa svojim domaćinima iz Sarajeva obišao plato Visočice i sonde na južnoj i sjeverositočnoj strani potencijalnog arheološkog nalazišta.


Volonteri iz hrvatskog gradića Gradac također su obišli Bosansku piramidu sunca.
«Mi smo ekipa pisaca, novinara, umjetnika i Don Žuana sa mora koja nosi službeni naziv «Udruga za istraživanje ruda i gubljenje vremena». Obilazimo sva zanimljiva mista u Hrvatskoj i susjednim državama. Došli smo da damo podršku nastojanjima Visočana da dokažu da je u Visočici postoji piramida te da za «Makarsku kroniku» napišemo reportažu o svim dešavanjima u ovom dijelu BiH. Posebno nas raduje činjenica da će se procvat turizma u Visokom pozitivno odraziti i na naše malo misto u kojem odmara oko osamdeset odsto Visočana.»- rekao nam je novinar «Makarske kronike» Mirko Peko.
Zajedno sa kolegam iz JKP Gradska groblja Visoko na platou Visočice boravili su i Amor Mašović i Jusuf Pušina koji su također pokazali veliko interesovanje za dalji tok istraživanja.

Visočani priželjkuju da će kiša predviđena za nedjelju zaobići Visočicu kao mnogo puta do sada iz još neutvrđenih razloga, te da će posjetioci ponovo moći odmarati uz roštilj u hladovini prve evropske piramide.

__________________________________________________

www.visoko.co.ba